<-- Naar het blog overzicht

Met een ernstig lerarentekort in de grote steden helpt alle werkdrukverlichting, ook op administratief gebied

6/6/2024 15:18

De grote steden van Nederland kampen met een chronisch lerarentekort. In het onderwijs is er sowieso veel vraag naar personeel, maar in de grote steden is het tekort ernstiger dan erbuiten. De reden hiervoor is dat lang reizen niet gewenst is, en de steden te duur zijn om op een lerarensalaris in te wonen. In tijden van extreem personeelstekort helpen alle beetjes, dus ook op administratief gebied moet de werkdruk zo laag mogelijk liggen.

Automatiseren kan ook in het onderwijs soelaas bieden.

Uit overheidsonderzoek blijkt dat het aantal leraren in het voortgezet onderwijs gestaag daalt, terwijl de hoeveelheid leerlingen juist toeneemt. Dat betekent dat, met name in de randstad, de klassen groter worden, en de werkdruk voor docenten dus toeneemt. Valt er een docent weg dan leidt dat dus al snel tot studie-uren omdat er simpelweg geen leraren zijn om de uitval op te vangen.

De VO-raad geeft bij AD aan dat het lerarentekort, met name bij de kernvakken, inderdaad in de grootste steden (Utrecht, Amsterdam, Den Haag) het grootst is. "En dat leidt onvermijdelijk tot uitval en scholen die het hele jaar bezig zijn om met hangen en wurgen de planning rond te krijgen. Een kwetsbare situatie."

Hilbert Bredemeijer, de Haagse onderwijswethouder, zegt dat ook Den Haag op moet passen dat ze niet in zo'n situatie terechtkomen: "Het is niet zo dat we in dezelfde situatie zitten als Amsterdam, maar het blijft wel constant alle hens aan dek. Daarom zijn we een samenwerking aangegaan met Universiteit Leiden om te komen tot een Haagse lerarenopleiding voor mensen die in de grote stad komen te werken."

Automatiseren in het onderwijs?

Om leerkrachten aan te trekken probeert Den Haag ze voorrang te geven wanneer ze naar een woning zoeken, maar ook op andere gebieden moeten scholen en onderwijsinstellingen kijken of het beter kan. Het handmatig invullen van cijfers in allerlei systemen is bijvoorbeeld iets waar docenten veel tijd aan kwijt kunnen zijn en wat afleidt van de kerntaak: doceren. Door dit soort kleinere klusjes te automatiseren kan de werkdruk ook op de korte termijn al verlaagd worden. Dat is namelijk hard nodig.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!