<-- Naar het blog overzicht

Kritisch kijken naar de inzet van IT? Dit is waarom, en waarom RPA een aantrekkelijk alternatief is

3/7/2024 16:35

Een periode van economische onzekerheid dwingt bedrijven en organisaties om kritisch te kijken naar uitgavenstromen. Een grote kostenpost voor ondernemingen is IT, en ook deze tak ligt dus vaak onder het vergrootglas. Kunnen deze kosten ingedamd worden door RPA (Robotic Process Automation) in te zetten?

IT RPA

IT wordt steeds belangrijker en dus ook steeds groter. Dat leidt tot een significante kostenpost, maar in onzekere tijden moet wel de hand op de knip. Dat zorgt voor organisatorische vraagstukken die om aandacht vragen van de directie. In de komende jaren zal IT als kostenpost alleen nog maar toenemen, maar waarom?

Allereerst omdat het IT-landschap steeds complexer wordt, meldt ICT Magazine. Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat er wereldwijd 4,6 biljoen dollar aan IT uitgegeven wordt in 2023. Dat is een stijging van 5,1 procent, en die stijging heeft vooral te maken met het feit dat steeds meer bedrijven en organisaties willen digitaliseren om de effecten van economische onrust op de operatie te beperken.

Ten tweede moeten organisaties simpelweg meer rekening houden met IT als onderdeel van de strategie. Naarmate IT een grotere rol gaat spelen in de wereld moet het meegenomen worden als grotere kostenpost. Ook omdat concurrenten vaak met IT-oplossingen aan de slag gaan in een poging een competitief voordeel te verkrijgen, waardoor bedrijven eigenlijk niet achter kunnen blijven.

Daarnaast moeten bedrijven kijken naar wat er ook werkelijk nodig is om een operatie draaiende te houden. Denk aan cloudkosten, die bij organisaties en bedrijven groter kunnen worden, maar niet per se veel toevoegen voor de meeste medewerkers. Omdat sommige toepassingen van IT gedateerd raken, kan het zijn dat men voor onnodige services betaalt.

RPA als aantrekkelijke en goedkope optie

RPA, ook wel Robotic Process Automation, is een software-oplossing die nagenoeg geen investering vraagt. Zo is het aantrekkelijk om in te zetten in plaats van software die gebruikt wordt in organisaties of bedrijven, maar beperkte efficiënt is of enorme licentiekosten heeft. Daarnaast wordt de software doorgaans geïmplementeerd door een externe partij, wat betekent dat huidige IT-teams ontlast kunnen worden, en wanneer er veel geld bespaard moet worden deze teams zelfs afgeschaald kunnen worden.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!