<-- Naar het blog overzicht

Kan je RPA inzetten om KYC-processen te verbeteren?

6/6/2024 15:18

Naarmate de regelgeving verscherpt, is het voor banken steeds belangrijker om zich te richten op KYC. KYC, voluit know your customer, is een check waarin bepaalde informatie gewonnen wordt over een persoon of onderneming voordat banken met iemand in zee gaan. Vanuit de overheid wordt hier steeds strenger op gelet, wat betekent dat banken en andere instanties steeds meer werkdruk ervaren voor controlerende rollen. Kan RPA, Robotic Process Automation, die werkdruk verlichten?

Kan je RPA inzetten om KYC-processen te verbeteren? Het antwoord is ja.

Het proces van het openen van een bankrekening bij een Nederlandse bank gaat volgens een aantal stappen. Het aanmeldingsverzoek wordt verzameld, de gegevens worden uitgelezen en bevestigd, en er wordt een account opgezet. Daarna wordt dit account gevolgd, en worden alle gegevens die het account genereert opgeslagen. Een recent rapport van consultingbedrijf Deloitte schatte de aanmeldingsperiode van organisaties of bedrijven bij een bank tussen de 20 en 90 dagen. Kan dit KYC-proces versneld worden?

Waarom RPA de oplossing is

Er zitten enkele nadelen aan het handmatig verwerken van dit soort verzoeken. Het is duur, kost veel tijd, er worden snel fouten gemaakt, het verhoogt het risico op fraude, en het is vooral vervelend voor de klanten, die soms dus wel een maand op een aanvraag moeten wachten. Automatiseren kan al deze problemen verhelpen. Wanneer softwarerobots dergelijke taken uitvoeren, weet je namelijk zeker dat het veilig, eerlijk, accuraat en snel gebeurt. RPA-robots kunnen helpen bij diverse handelingen.

Allereerst kan de data-invoer automatisch geregeld worden. RPA kan zo ingericht worden dat het data van elektronische documenten herkent en opslaat in het systeem waar dan nodig is. Vervolgens kan RPA bepalen of het document geldig is door bepaalde gegevens van het document, zoals een burgerservicenummer, op te zoeken en te valideren. Dit kan allemaal in enkele minuten, niet in weken. Door softwarerobots in te zetten kunnen banken op compliance-gebied de processen dus meer stroomlijnen dan ooit tevoren.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!