<-- Naar het blog overzicht

Kan je HR processen automatiseren?

3/7/2024 16:35

Automatiseren komt in vele kleuren en smaken, en is inzetbaar in nagenoeg elke tak van een organisatie. De Human Resource-kant van een organisatie is hierin geen uitzondering. Zijn er processen die geautomatiseerd kunnen worden, en die je HR-afdeling zo tijd en energie besparen?

Processen automatiseren binnen HR? Dat kan gewoon.

Het korte antwoord is: ja. Automatiseren is voor elke tak van een organisatie aantrekkelijk. Al helemaal met technologieën zoals RPA is er van alles mogelijk. RPA, Robotic Process Automation, werkt aan de hand van een schermopname, wat betekent dat repetitieve taken opgenomen kunnen worden, en zo binnen no-time door een softwarerobot uitgevoerd kunnen worden. Hoe zou zo'n robot dan specifiek HR-medewerkers mee kunnen helpen?

Denk eens aan de tientallen cvs die recruiters op weekbasis door moeten om te zien of er een geschikte kandidaat tussen zit. Cvs worden doorgaans in een pdf- of doc-formaat aangeleverd. Dit soort bestanden zijn door softwarerobots gemakkelijk uit te lezen en door te spitten op zoekwoorden. Ben je op zoek naar een kandidaat die economie gestudeerd heeft, dan kan je een softwarerobot specifiek de opdracht geven om op zoek te gaan naar cvs waar dit woord in verwerkt is.

Zo hoeven medewerkers geen uren meer te besteden aan het checken van cvs, maar kunnen ze zich op andere zaken richten, zoals het contact met de klanten en kandidaten. Ook het verwerken van loonstroken of vakantieverzoeken kan met behulp van RPA gemakkelijk uitbesteed worden aan een virtuele collega.

Wat voel je als je HR processen geautomatiseerd hebt?

Wat dat voor gevolgen heeft voor een team? Plots houdt men veel uren over. Deze uren kunnen ingezet worden om andere, niet-repetitieve taken prioriteit te geven. De efficiëntie van het team wordt groter, wat betekent dat er in de toekomst bijvoorbeeld niet zozeer naar nieuwe medewerkers gezocht moet worden, maar dat er meer HR-zaken verwerkt kunnen worden met hetzelfde team. Met name ten tijde van personeelstekort kan dit een groot voordeel vormen.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!