<-- Naar het blog overzicht

Kan je als bedrijf automatiseren met AI?

6/6/2024 15:18

Automatiseren wordt in steeds meer Nederlandse industrieën de standaard. Met de opkomst van Artificial Intelligence (AI) worden automatiseringsprocessen ook vaker in verband gebracht met nieuwe technologieën. Moeten bedrijven en organisaties automatiseren met AI? Werkt RPA met AI samen?

AI en automatiseren: gaat dat samen?

Allereerst is het wellicht goed om toe te lichten wat AI precies inhoudt. AI is namelijk een technologie waar een zelflerend element aan zit. Voorbeeld: een systeem wordt aangestuurd vanuit bepaalde software, en wanneer een waarde onder het gemiddelde duikt, krijgt iemand een melding. De verantwoordelijke moet naar aanleiding van die melding onderzoeken wat er aan de hand is met het systeem of met een machine. Dit is hoe een statische oplossing eruit ziet.

Een dynamische, zelflerende oplossing analyseert de data van de machine of het systeem en past bij bepaalde voorwaarden dat gemiddelde aan. Bij sensoren die temperatuur meten, kan een gemiddelde 's winters bijvoorbeeld lager liggen dan 's zomers. AI kan gemiddelden schatten op basis van historische data én recente datapunten daarin meenemen. Op basis van die nieuwe input stuurt het systeem automatisch bij om foutieve meldingen te voorkomen.

Automatiseren met AI

Automatiseren kan met AI, en het is inmiddels misschien zelfs al wel gewenst. De reden hiervoor is dat een zelflerend mechanisme een bedrijf of organisatie veel tijd kan schelen, en dan met name technische teams. Bij RPA, Robotic Process Automation, kunnen dergelijke systemen ingebouwd worden, wat betekent dat RPA technisch gezien als AI-oplossing te werk kan gaan. De trend richting zelflerende systemen en processen is in een stroomversnelling geraakt, en om bij te blijven moeten ondernemingen nú handelen.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!