<-- Naar het blog overzicht

Juridisch personeel realiseert enorme productiviteitstoename door inzet van AI-zoekmachine

6/6/2024 15:18

Advocaten, fiscalisten en andere juridische professionals maken sinds kort gebruik van een AI-zoekmachine om juridische content door te spitten. Het is een mooi voorbeeld van een veranderend landschap voor professionals in een tak waar voorheen nagenoeg alle taken met de hand uitgevoerd moesten worden. Inmiddels is dit niet meer het geval.

RPA en AI kunnen in nagenoeg alle industrieën al veel tijdswinst realiseren.

Juridische medewerkers kunnen met een AI-zoekmachine beter en sneller zoeken naar uitspraken, commentaren, literatuur en andere juridische content in alle databases en juridische bronnen, wordt gemeld op ICT Magazine. Sinds 2022 wordt gebruikgemaakt van de AI-machine in het platform Rechtsorde van Sdu.

De inzet van AI verkort de zoektermijn van weken naar minuten. Relevante uitspraken en andere belangrijke content wordt meteen weergeven in plaats van dat de archiefkasten ondersteboven gekeerd moeten worden. Dit is vooral van belang omdat een zaak onderuit gehaald kan worden wanneer de tegenpartij met een stuk informatie komt dat nog niet bekend was. Met AI kunnen alle relevante stukken meteen opgedoken worden.

Wat deze software nog aantrekkelijker maakt, is het feit dat het percentage gepubliceerde openbare uitspraken de komende jaren drastisch toe zal nemen. Momenteel zit het op zo'n 4 procent, terwijl over enige tijd praktisch alle zaken openbaar beschikbaar zullen zijn. Daardoor wordt het in de nabije toekomst alleen nog maar makkelijker voor juristen om een waterdichte casus neer te zetten.

RPA in de juridische wereld

Het gebruik van AI binnen de juridische wereld is een mooi voorbeeld van wat er met de juiste software allemaal mogelijk is. RPA, Robotic Process Automation, is een type software dat teams en hoogopgeleid personeel al heel veel werk uit handen kan nemen, en zo uren kan besparen. Denk hierbij aan het automatisch opsporen van artikelen met een bepaalde inhoud, of het verwerken van administratie naar aanleiding van een zaak.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!