<-- Naar het blog overzicht

"Je kan saaie klusjes ook door een computer laten doen, daar zouden werkgevers eens over moeten nadenken"

6/6/2024 15:18

HR-deskundige Ravin Jesuthasan denkt dat we anders naar functies moeten kijken. Wanneer er werk te verrichten is binnen een organisatie moet daar niet een functie aan vastgebonden worden. In plaats daarvan denkt de expert dat organisaties moeten kijken naar hoe ze intern effectiever om kunnen gaan met werk en geen label moeten plakken op bepaalde activiteiten.

Automatiseren kan veel mensen heel veel werk schelen.

"Het begint allemaal bij nadenken over welk werk er nu en in de toekomst gedaan moet worden", stelt de auteur van Work without jobs. "Veel bedrijven zijn nu nog erg gefocust op functies. Zodra er nieuwe werkzaamheden bij komen, creëren ze een nieuwe functie, waar ze ook weer een nieuwe medewerker voor moeten vinden." Dat is totaal niet nodig, meldt hij bij AD.

Je kan er als organisatie namelijk ook naar kijken hoe je bestaande medewerkers slimmer kunt verbinden met het beschikbare werk. Daarnaast acht Jesuthasan dat sommige taken uitbesteed kunnen worden aan freelancers, uitzendkrachten of interimmedewerkers. Wel zijn die doorgaans duurder dan medewerkers in vast dienstverband.

Waarom organisaties moeten nadenken over automatiseren

Ook is het van belang om te kijken naar de inhoud van een functie. "Een voorbeeld: er zijn momenteel veel bedrijven op zoek naar data-analisten. Maar dat werk bestaat nu voor 60 procent uit data cleaning, een saai klusje en verspilling van talent als je het als je het mij vraagt", aldus de expert. Zaken als data cleaning kunnen tegenwoordig gewoon door softwarerobots opgepakt worden, al is dat niet de oplossing die Jesuthasan aanbiedt.

Hij stelt namelijk dat dit door iemand gedaan kan worden zonder achtergrond in datawetenschappen. Dan verscheep je het vervelende klusje echter alleen maar naar een andere collega. "Niet 60 procent van de tijd bezig zijn met dingen die niet aansluiten bij je talenten, maar 20 procent van de tijd", suggereert hij terecht. "Je kan saaie klusjes ook door een computer laten doen, er zijn zoveel slimme automatiseringen die je kunt inzetten. Het zou goed zijn als werkgevers daar over na gaan denken."

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!