<-- Naar het blog overzicht

Investeren in een softwarerobot: een goede ROI, maar zoveel meer dan dat

6/6/2024 15:18

Investeren in je onderneming wordt in veel gevallen gezien als een zoektocht naar een positief getal. Heb je het geïnvesteerde bedrag er binnen enkele maanden uit dan moet je het doen. Een investering is vaak echter groter dan de nummertjes die op papier staan, eigenlijk net zoals je medewerkers niet simpelweg medewerkers zijn, maar mensen. Je geïnvesteerde bedrag terugverdienen én van een hele reeks aan andere voordelen genieten? Door softwarerobots in te zetten is dit mogelijk.

Investeren in een softwarerobot is niet alleen financieel voordelig, maar op diverse andere vlakken ook een goed idee.

Het financiële plaatje is natuurlijk het makkelijkste verhaal om te verantwoorden. Cijfers zijn namelijk tastbaar en daardoor aantrekkelijk om als organisatie op aan te sturen. Wanneer je een softwarerobot inzet, bespaar je uren, en die bespaarde uren leveren relatief gezien wat op. Doorgaans sturen organisaties die met softwarerobots werken de medewerkers die hierdoor uren inleveren niet naar huis, maar worden die op belangrijke andere taken gezet. Automatiseren levert je dus niet één op één een goedkopere bedrijfsvoering op, maar als je door die vrijgekomen tijd niet meer mensen aan hoeft te nemen om een grotere hoeveelheid werk te verzetten, kan je de business case wel uitstekend rondkrijgen.

De verdere voordelen van automatiseren

Daarnaast brengt automatiseren een hele reeks andere voordelen met zich mee die minder goed te meten zijn. Wel voel je deze voordelen in de organisatie. Allereerst merken organisaties die met softwarerobots aan de slag gaan dat de kwaliteit van het werk toeneemt. Bij saaie en repetitieve taken sluipen fouten er makkelijk in. Met name bij het invoeren van data is dit vervelend. Je database moet namelijk wel in orde zijn. Softwarerobots maken geen fouten en dat scheelt in de herstelwerkzaamheden.

Ten tweede gaat je personeel op diverse manieren profiteren van zo'n robot. Saaie, repetitieve taken werken demotiverend en kunnen veel van je medewerkers vragen. Mentaal zijn dit soort taken niet prettig. Het automatiseren van processen kan niet alleen veel tijd schelen, maar het scheelt je collega's ook nog eens veel moeite. Je houdt door te automatiseren dus blijer personeel over. Dit kan op den duur structurele problemen voorkomen zoals burn-outs. In de huidige tijd zeer belangrijk, want wanneer er iemand wegvalt, is deze persoon niet zomaar te vervangen vanwege een landelijk personeelstekort. Alle sectoren zijn aan dit personeelstekort onderworpen.

Daarnaast gaat je klandizie de gevolgen van een automatiseringsslag voelen. Het komt meer dan eens voor dat bedrijven of organisaties een verhoging van personeelskosten door moeten voeren in de prijs. Door zo productief mogelijk te werk te gaan kan je deze overhead deels wegwerken. Dat zachtere prijsje kunnen klanten altijd waarderen. Of je liever zelf je winstmarge vergroot, die keuze blijft natuurlijk bij jou liggen. Daarnaast komt het voor dat door een tekort aan personeel klanten steeds langer moeten wachten op een dienst of goed. Die wachttijd kan je verkleinen door processen te automatiseren. Medewerkers houden zo tijd over om zich te richten op kerntaken, en ook dat is een ROI die lastig te meten is, maar door softwarerobots wel degelijk teweeg kan worden gebracht.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!