<-- Naar het blog overzicht

Hoe waarborg je als mkb'er de kwaliteit van je data?

6/6/2024 15:18

Data is uit ons dagelijks leven niet meer weg te denken. Consumentendata wordt massaal opgeslagen door allerlei apps, maar ook binnen bedrijven speelt data een cruciale rol. Of je nou benieuwd bent naar wie er je site bezoekt, of je vastlegt wat het telefoonnummer is van een klant, dat data accuraat en up-to-date moet zijn, is een gegeven. Toch is dit iets waar veel bedrijven mee worstelen. Hoe waarborg je de kwaliteit van je data, en wat voor rol kan automatiseren hier in spelen?

Door te automatiseren weet je zeker dat je data accuraat is.

Data kan je als bedrijf verzamelen over de partijen waarmee je in zee gegaan bent, of gaat. Hiervan moet je bepaalde zaken vastleggen voor de bedrijfsvoering - een rekeningnummer, of een postcode en adres voor het geval dat je eens langs wil komen. Maar tegenwoordig gaan bedrijven veel verder dan dat. Er wordt ook met regelmaat gebruikersdata vastgelegd van een dienst of product.

Aan de hand van deze gebruikersdata over je dienst of product kan jij je organisatie weer sturen, wat moet resulteren in logischere, slimme besluitvorming, en een daaropvolgend competitief voordeel. Of je je als ondernemer nou in een competitieve industrie bevindt of niet, het baseren van beslissingen op modellen is belangrijk, en gaat alleen nog maar belangrijker worden.

Des te noodzakelijker is het dat de data die je in je systeem hebt staan klopt, en accuraat is. In veel organisaties is dit het geval, maar in voldoende organisaties ook niet. De kern van dit probleem zit hem in het feit dat data vaak nog verwerkt wordt door mensen, en mensen daar eigenlijk niet voor gemaakt zijn.

Automatiseren om datakwaliteit te waarborgen

Wanneer een medewerker vier uur per dag Excel-bestanden aan het aanvullen en updaten is, slaat de vermoeidheid en verveling toe. Door deze vermoeidheid en verveling worden er sneller fouten gemaakt, wat op den duur resulteert in een lage datakwaliteit. Data wordt inconsistent en onvolledig, en dat vormt weer een probleem voor de besluitvorming wanneer op deze data gerekend wordt.

Als MKB'er kan je de kwaliteit van je data dus waarborgen door het op te laten pakken door iemand waarvan je zeker weet dat diegene geen fouten maakt, maar ook de beste accountants, datageleerden of andere personeelsleden worden moe, of hebben wel eens een slechte dag. De oplossing waarmee je zeker weet dat je op termijn niet tegen problemen aanloopt, is het inzetten van een softwarerobot.

Naast het feit dat softwarerobots namelijk de klok rond werken en 's weekends dus ook actief zijn, wordt software niet moe, en doet software handelingen gestructureerd. Dat betekent dat een handeling altijd op dezelfde methode uitgevoerd wordt, en inmiddels zijn softwarerobots zó ver dat ze veel uitzonderingen binnen repetitieve handelingen zelfs mee kunnen nemen. Zo waarborg je de kwaliteit van je data, en weet je zeker dat klantengegevens kloppen, je de juiste bedragen factureert en beslissingen maakt op basis van correcte feiten.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!