<-- Naar het blog overzicht

Hoe interne weerstand verholpen kan worden bij een automatiseringsslag

6/6/2024 15:18

Wanneer een bedrijf of organisatie besluit om over te gaan op automatiseren kan dat leiden tot interne weerstand. Om diverse redenen kan personeel zich niet prettig voelen bij het inzetten van softwarerobots, en dat is in nagenoeg alle gevallen onterecht. Hoe haal je die weerstand uit de organisatie?

Weerstand tegen innovatie? Zo los je dit op.

Personeel kan soms nerveus reageren op het nieuws dat er geautomatiseerd wordt. Logischerwijs is de eerste gedachte die door de hoofden van dit personeel spookt in hoeverre dat werkgelegenheid aan gaat tasten. Mensen vrezen voor hun baan, en dat is zeer begrijpelijk. In de praktijk komt het echter zelden voor dan banen verdwijnen wanneer er nieuwe technologieën geïntroduceerd worden.

Met de komst van softwarerobots wordt de focus namelijk vooral verlegd voor personeel. Dit houdt in dat ze zich niet meer bezig houden met de saaie, repetitieve werkzaamheden, maar juist een controlerende rol aannemen, en daar veel minder tijd aan kwijt zijn. Daarnaast kan personeel zich naast een softwarerobot inzetten om uitzonderingen te behandelen die door een softwarerobot niet meegenomen worden.

Omdat softwarerobots doorgaans de werkdruk verlagen en de gemiddelde werkzaamheden van personeel aantrekkelijker maken, wordt de komst van deze technologie dan ook vooral positief ontvangen door de rest van het bedrijf of de organisatie. Sterker nog, na een tijdje zie je dat er steeds meer processen bijkomen waarbij gekeken wordt naar of deze te automatiseren vallen.

Weerstand tegen automatiseren met RPA

Is dit aan het begin nou niet het geval dan is het vooral van belang om met personeel te blijven communiceren. Laat duidelijk weten wat het doel is van een automatiseringsslag en hoe ook zij ervan kunnen profiteren. Verduidelijk dat het niet gaat om bezuinigen, maar om het maximaliseren van de productiviteit van het bedrijf. Op termijn betekent dat dat het voortbestaan van het bedrijf veiliggesteld wordt, wat juist baanzekerheid garandeert.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!