<-- Naar het blog overzicht

Hoe het Rijnstate-ziekenhuis probeert haar zzp-kosten te drukken

6/6/2024 15:18

Zorginstellingen moeten steeds vaker naar dure zzp'ers grijpen om de werkdruk aan te kunnen. Op de korte termijn een prima oplossing, maar wel een oplossing die de zorgkosten enorm opschroeft. Voor ziekenhuis Rijnstate was dit eveneens een probleem, en daarom kiezen zijn voor een bonus voor verpleegkundigen die meer uren willen werken.

Werkzaamheden van zzp'ers zijn in bepaalde gevallen weg te automatiseren.

De verpleegkundigen die meer uren willen werken kunnen namelijk rekenen op een bonus. Dit is voor het ziekenhuis in Arnhem vooral een poging om de krapte en onderbezetting bij het personeel tegen te gaan. Dit wordt in de zorgsector inmiddels veelvuldig gedaan door zzp'ers aan te trekken, maar die zijn duur.

Het Rijnstate vindt het logischer om het huidige personeel dus een bonus uit te keren wanneer ze meer werken. Woordvoerder Maurice Velthuis bij NU.nl: "De hoogte van de bonus is iets tussen de werknemer en de leidinggevende. Wel gaat het om een eenmalige bonus waarvoor je een periode meer gaat werken."

"Hoe lang dat is, spreek je met je leidinggevende af", meldt hij. Meer uren werken is in het ziekenhuis dan ook geen verplichting, en ook wordt er bij de medewerker gepolst in hoeverre meer uren werken privé te realiseren valt.

Automatiseren in de zorg

De zorginstelling loopt met haar maatregel voor op de Nederlandse politiek, die al een tijdje een deeltijdbonus overweegt. Vakbonden reageerden eerder kritisch op dit idee. Zorgmedewerkers werken volgens de vakbonden al vaak meer uren dan in het contract vastgelegd zijn. Bovendien wordt met zo'n bonus het probleem bij de werknemer gelegd.

In de zorg komt het regelmatig voor dat personeel besluit ontslag te nemen, om vervolgens als zzp'er aan de slag te gaan. Dat is niet te voorkomen, maar de kostenstijging die er gepaard mee gaat wellicht wel. Besluit je als organisatie namelijk om een deel van de processen te automatiseren die door die uitzendkrachten gedaan zouden worden dan druk je de kosten. De komende jaren wordt dat alleen nog maar belangrijker.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!