Het personeelstekort laat overal haar sporen achter, zo ook bij de overheid. Er is niet voldoende personeel om de gewenste hoeveelheid belastingaangiften te controleren, en dus moet de belastingdienst de teugels laten vieren. Deels vanwege het feit dat het personeel de handen ook nog eens vol heeft aan de toeslagenaffaire, de nieuwe berekening van de spaartaks en coronasteun voor ondernemers.
Dat wordt gemeld door De Telegraaf, dat naar aanleiding van berichtgeving van AD informatie op is gaan halen bij de belastingdienst. Tegenover de krant bevestigt een woordvoerder dat er inderdaad minder steekproeven uitgevoerd zullen worden dan voorheen. Het personeelstekort is hier de aanleiding voor.
Er werd door AD gesuggereerd dat het makkelijker zou worden om te sjoemelen met de aangifte. Die aanname verwerpt de woordvoerder: "Er wordt steeds meer energie gestoken in de controle vooraf. Daarmee voorkomen we ook veel fouten in de aangiftes." Er is dus volgens de belastingdienst zelf minder controle nodig. Deze controle zou hoe dan ook niet uitgevoerd kunnen worden.
In 2016 werden er ruim 600.000 controles uitgevoerd. In 2021 waren het er iets meer dan 200.000. Dat is dus een daling van bijna een derde. De woordvoerder stelt dat de belastingdienst voor het komende aangifteseizoen haar zaken op een rijtje heeft, deels vanwege een actieplan van staatssecretaris Marnix van Rij. Zou de overheid echter werkelijk in moeten leveren op controlecapaciteit?
Zaken als het controleren van gegevensinvoering kunnen tegenwoordig immers door softwarerobots uitgevoerd worden. De belastingdienst hoeft dan die 600.000 zaken (inmiddels dus een stuk minder) niet zelf meer door, maar kan dit gewoon automatisch laten gebeuren. Daarmee besparen ze tijd en geld, en weten ze in ieder geval zeker dat er niets over het hoofd gezien wordt.