<-- Naar het blog overzicht

Europa kent de laagste werkloosheidscijfers ooit

6/6/2024 15:18

De werkloosheid ligt in Europa lager dan ooit tevoren. Een krappe arbeidsmarkt betekent dat de schaarste van arbeid niet alleen in Nederland hoog is, maar ook in de rest van Europa. Dit heeft weer implicaties voor Nederlandse bedrijven, die ook over de grens moeite zullen hebben met het aantrekken van nieuw personeel.

Werkloosheid is in Europa nog nooit zo laag geweest.

Bij NU.nl wordt gemeld dat de werkloosheid in Europa lager ligt dan ooit. Eurostat stelt dat de werkloosheid in de Europese unie op 6,0 procent lag. De maand daarvoor was dat 6,1 procent. In absolute cijfers komt het erop neer dat bijna 12,9 miljoen mensen in de EU in oktober zonder werk zaten. Met name in Spanje en Griekenland lag de werkloosheid nog relatief hoog.

Nederland staat qua werkloosheid op de zesde plek, met een werkloosheidspercentage van 3,7. Onder de jeugd ligt de werkloosheid iets hoger, 7,8 procent, maar feit blijft dat Nederland zelden zulke lage werkloosheidscijfers gekend heeft als momenteel het geval is. Dat zorgt in de economie dan ook voor problemen.

Geen personeel in Europa, dan maar automatiseren

Organisaties zijn namelijk druk op zoek naar nieuw personeel, maar hebben grote moeite met dit personeel te vinden. In Nederland is de bron van werknemers al uitgeput, en ook over de grens ligt de werkloosheid dus laag. Duitsland, bijvoorbeeld, vormt samen met Tsjechië de twee Europese landen met de laagste werkloosheid. Gaan Nederlandse ondernemingen over de grens op zoek, dan komen ze van een koude kermis thuis.

Waar ligt de oplossing dan wél? Wellicht in andere continenten, maar voor bedrijven die niet zo ver willen gaan, is automatiseren altijd nog een overweging. Veel taken die handmatig uitgevoerd worden kunnen namelijk ook door softwarerobots overgenomen worden. Medewerkers houden zo tijd over om zich te richten op kerntaken, of bij te springen in andere takken van de organisatie.

Vaak kan zo'n softwarerobot meer dan de helft van de dagelijkse werkzaamheden van personeel wegnemen. Dat personeel kan dan elders weer effectief ingezet worden. Zo kunnen organisaties doorgroeien zonder dat ze daar extra personeel voor nodig hebben. Omdat mankracht schaars is, in Nederland én daarbuiten, wordt deze oplossing steeds aantrekkelijker.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!