<-- Naar het blog overzicht

CWZ dubbelcheckt met AI medicatie voor patiënten

3/7/2024 16:35

Het topklinisch Nijmeegse ziekenhuis CWZ heeft een slim medicatieveiligheidssysteem geïntroduceerd waarmee het met AI kan dubbelchecken of patiënten de juiste medicatie toegewezen krijgen. Daarmee verhogen ze de veiligheid van patiënten, terwijl er ook nog eens minder medicatie verspild wordt. Een schoolvoorbeeld van hoe technologieën zoals AI een verschil maken in een zeer belangrijke industrie.

RPA wordt in de gezondheidszorg al veelvuldig ingezet.

Bij ICT&Health wordt melding gemaakt van de innovatieve werkwijze. Een medicatiemodule wordt in Nijmegen aangestuurd vanuit het EPD (Elektronisch Patiëntendossier), en daarmee vindt de toewijzing van medicatie zo goed als volledig digitaal plaats. De medicatie wordt wel nog door medewerkers gepakt, en polsbandjes van patiënten worden gescand om er zeker van te zijn dat de juiste patiënt de juiste medicatie krijgt.

Het systeem dat in deze processtroom meehelpt, heet MedEye. Dit systeem voert voor verpleegkundigen diverse checks uit om te verzekeren dat patiënten de juiste medicatie toegewezen krijgen. Het systeem kijkt naar stofnamen, hoeveelheden en vormen van de medicatie om te controleren wat voor medicatie er aangeboden wordt.

Sanne Vrijdag, projectleider Alphatron Medical: "Het is ontzettend gaaf om te zien dat CWZ onze visie op medicatieveiligheid deelt en omarmt. Het zorgstation AMiS-PRO heeft een medicatiebox met patiënt-specifieke lades, die direct vanuit het EPD geopend kan worden. Hierdoor ontstaat een closed-loop medicatie werkproces die medicatieveiligheid op de afdeling maximaliseert."

RPA in de gezondheidszorg

De medicatiemodule is een goed voorbeeld van de toenemende mate waarin software en softwarerobots het zorglandschap veranderen. Alphatron Medical zet in dit geval AI in, maar andere technologieën, zoals Robotic Process Automation, worden in de zorgsector al veelvuldig ingezet. Deze software kan zorgprofessionals helpen bij allerlei taken, van data-invoer tot het toewijzen van verpleegkundigen aan ouderen.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!