<-- Naar het blog overzicht

Compliance in de douane-industrie: tijdrovend, maar dit hoeft het niet te zijn

6/6/2024 15:18

Internationale wetgeving dwingt partijen in onder meer de douane-industrie om grondige checks uit te voeren op klanten. Voor bedrijven die met een beperkte hoeveelheid grotere klanten werken is dit geen probleem, maar met een immer groeiende e-commerce-sector vormen dit soort processen een steeds groter onderdeel van de dagelijkse werkdruk. Compliance wordt steeds tijdrovender, maar hoeft dit beslist niet te zijn.

Compliance hoeft in de douane-industrie niet veel tijd te kosten.

Men is in de douane-industrie al wel bezig met een digitalisering. Er wordt bij overheidsinstanties en particulieren gekeken naar hoe werk efficiënter kan, want de internationale handel is sinds de COVID-19-pandemie weer volop aangeslingerd, met een toenemende vraag naar de diensten van douane-partijen als gevolg. In het verleden was de primaire oplossing waar ondernemers naar keken het aantrekken van nieuw personeel. Vanwege een groot personeelstekort in Nederland ligt de druk om te automatiseren nu hoger.

Bij douane-specialisten heeft men namelijk veel te maken met administratieve taken. Het is Yarado al eens duidelijk gemaakt dat onder meer compliance-checks veelal met de hand gedaan worden bij sommige spelers. Dat betekent dat hooggeschoolde werknemers zich meer dan eens bezighouden met kopieer- en plakwerk. Werk dat essentieel is voor de dagelijkse verwerking van klanten, maar wat in feite niet meer uitgevoerd hoeft te worden door mensen. Naast het feit dat medewerkers, relatief aan softwareoplossingen, duur zijn, is het ook nog eens bijzonder saai werk.

Compliance automatiseren in de douane-industrie

Zo'n automatiseringsslag in de douane-industrie brengt dus diverse voordelen met zich mee. Allereerst zijn je werknemers tevreden, en daar bovenop komt ook nog eens dat softwarerobots de documenten, checks of goedkeuringsverzoeken vaak veel sneller kunnen verwerken. Tel daarbij op dat het ook nog eens foutloos gebeurt, en je hebt een recept voor een ideale oplossing. Omdat alle douanepartijen in een bepaalde hoedanigheid te maken hebben met dit probleem, is het fijn dat er al oplossingen bestaan. Moeten douane-bedrijven met verschillende softwaresystemen werken van verschillende partners en landen? Geen probleem, er zijn zelfs oplossingen beschikbaar die alle systemen op elkaar aansluiten en zo een bedrijf veel geld en tijd kunnen besparen. En dat alles terwijl je medewerkers op één oor liggen.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!