<-- Naar het blog overzicht

Burn-outs voorkomen? Laat je medewerkers doen wat ze leuk vinden: "Volg je eigen ideeën"

6/6/2024 15:18

De mentale gesteldheid van personeel wordt een steeds belangrijker onderwerp bij ondernemingen. Niet alleen kost een medewerker met een burn-out een organisatie veel geld, ook gun je het je medewerkers absoluut niet om overspannen thuis te zitten. Een tip van stresscoach Ruud Meulenberg? Doe vooral niet iets wat niet bij je past. Daarom haal je het liefst alle saaie, repetitieve taken uit je organisatie.

Burn-outs kunnen voorkomen worden door te automatiseren.

Samen Natasja Goossens ging Meulenberg in gesprek met NU.nl. Goossens was ondernemer, maar kwam zonder het door te hebben in een burn-out terecht. Het was zelfs zo ernstig dat ze in de ambulance afgevoerd moest worden naar het ziekenhuis. Destijds was ze zelfstandig boekhouder, maar ook na de ambulancerit zag ze de ernst van de situatie nog niet in.

"Ik was altijd aan het werk en stond op de automatische piloot", herinnert ze zich. "Geen moment heb ik bij mezelf gecheckt hoe het met me ging." Ze had plezier in haar werk en merkte daardoor totaal niet dat het niet goed ging. Toen ze toch aanklopte bij de huisarts dacht ze naar huis gestuurd te worden, maar werd ze meteen doorverwezen naar het ziekenhuis.

Wat mensen tot een burn-out drijft

Toen ze eenmaal een momentje rust had in het ziekenhuis kwam ze erachter dat het niet gezond was om van deadline naar deadline te leven. Volgens Meulenberg was dat echter niet per se de reden voor de burn-out van Goossens: "Er zijn zat mensen die tachtig uur werken en dat prima volhouden", is hij van mening.

"Volg je eigen ideeën", is zijn daaropvolgende advies. "Anders ga je toch alleen maar meebewegen met anderen en ben je niet meer zelfsturend." Met andere woorden: doe wat je leuk vindt, en blijft zelfstandig opereren. Doe je iets wat niet bij je past dan neemt de kans op een burn-out alleen maar toe.

Laat repetitief werk nou nét zijn wat medewerkers echt totaal niet zien zitten. In sommige organisaties worden saaie, herhaaldelijke taken zelfs doorgegeven van de ene persoon naar de andere omdat niemand de taken uit wil voeren. Volgens de stresscoach is dat wat je als organisatie dus beslist niet wil.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!