<-- Naar het blog overzicht

Automatiseren om quiet quitting tegen te gaan? 'Je kan het zien als een gezonde reactie op werk dat ons voortdurend overvraagt'

6/6/2024 15:18

Quiet quitting is volgens de experts geen nieuw fenomeen, maar wel iets dat in trek is onder medewerkers. De term quiet quitting wordt gebruikt wanneer men het heeft over medewerkers die hun werk doen, maar ook niet meer dan dat. Mailtjes die na zes uur binnenkomen, blijven ongeopend tot de laptop weer opgestart is. Bedrijfsborrels en semi-verplichte feestjes worden daarnaast door de quiet quitters overgeslagen. Waar komt deze arbeidsethos vandaan? En is er een mogelijkheid om dit gedrag te voorkomen door te automatiseren?

Quiet quitting kan voorkomen worden door te automatiseren.

Psycholoog Thijs Launspach schijnt in een column voor AD zijn licht op de zaak. "Je kunt quiet quitting zien als een gebrek aan arbeidsethos, óf als een gezonde reactie op werk dat ons voortdurend overvraagt", is hij van mening. "Het lijkt mij een niet ongezond antwoord op een werkwereld waarin er van ons verwacht wordt dat we om tien uur ’s avonds het mailtje van de baas over de powerpoint nog even beantwoorden, of in onze eigen tijd meegaan op een koeknuffelretraite voor de ‘teamspirit’. Onze huidige manier van werken, met bullshitbanen, altijd-bereikbaar-moeten-zijn en productiviteit-ten-koste-van-alles, dát is ongezond."

Daar zit volgens hem dan ook de kern van deze ontwikkeling in. Sommige mensen zijn mentaal niet in staat om mee te gaan in dit gedrag en voelen er niets voor om altijd maar 'aan te staan'. De oplossing voor deze medewerkers is om het minimale te doen wat van ze verlangd wordt, en dat vindt Launspach logisch. Toch wil je als organisatie dat je medewerker soms wel net dat stapje extra zet, en het liefst ook dat iedereen tot op zekere hoogte toch deelneemt aan teambuilding-opdrachten. Dat versterkt immers de fundering van je onderneming.

'Tijd om een andere baan te zoeken'

Launspach geeft wel toe dat quiet quitting uiteindelijk alleen maar uitstel is van een probleem dat opgelost moet worden. "Het is struisvogelgedrag", suggereert de expert. "Ben je ongelukkig in je werk, dan is het misschien tijd om een andere baan te zoeken, in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten en mentaal uit te checken." Zijn suggestie? Ga op zoek naar werk dat je wél inspireert. Precies in dit opmerking schemert een deelverklaring door van dat quiet quitting steeds frequenter gebeurt.

Saai en repetitief werk inspireert medewerkers namelijk totaal niet. Sterker nog, werk van dit type demotiveert alleen maar. Wanneer medewerkers de agenda's veelal vullen met dit type werk, is de kans groter dat ze op een gegeven moment overstappen op quiet quitting. Softwarerobots kunnen dit soort taken echter al tijden wegnemen bij medewerkers, wat betekent dat alleen het zinvol voelende, strategische werk blijft liggen. Daardoor voelen je medewerkers zich beter, blijven ze gemotiveerd, en haken ze niet af.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!