RPA, ook wel Robotic Process Automation, is vele industrieën aan het veroveren. Ook in de logistieke sector begint de technologie frequenter op te duiken als gewenste methode. Gezien het flexibele karakter van RPA is dit niet geheel onlogisch, met name in een sector die zo veel spelers en leveranciers kent.
Softwarerobots kunnen juist in een sector met heel veel verschillende organisaties en ondernemingen namelijk een verschil maken. Deze virtuele assistenten kunnen namelijk digitale informatie verwerken, en daar heeft de logistieke sector doorgaans haar handen vol aan. Denk maar eens aan bedrijven die diverse leveranciers hebben die allen hun facturen in een verschillend format aanleveren. Je kan het ze niet kwalijk nemen, maar voor de administratieve tak van een onderneming is het zeer vervelend.
Softwarerobots hebben geen last van die diverse formats. Omdat deze aan de hand van grafische input werken, herkennen ze welk deel van een factuur ze nodig hebben, en kunnen ze dat transformeren naar een bruikbaar ander format, zoals een Excel-bestand. Sterker nog, mocht een bedrijf de informatie meteen in een ERP-systeem willen hebben, bijvoorbeeld, dan kan dat ook gewoon. Zo is personeel er nog minder tijd aan kwijt, en die tijd kan vervolgens gebruikt worden om op andere plekken in de organisatie kracht bij te zetten.
In sectoren die bol staan van de processen, zoals de logistieke sector, liggen ontzettend veel mogelijkheden. Softwarerobots hoeven namelijk niet per se op de facturering gezet te worden. Ook kunnen ze data vergaren en die data transformeren in bruikbare inzichten, of processen stroomlijnen zodat de interne informatiestroom soepeler verloopt. Er kunnen ook meerdere robots ingezet worden die allen wat anders oppakken, of één die van alles wat doet. Kortom, de mogelijkheden zijn grenzeloos.