<-- Naar het blog overzicht

Automatiseren als middel om werkgeluk te realiseren bij je medewerkers

6/6/2024 15:18

HP Nederland heeft onder duizend werknemers een onderzoek uitgevoerd om te bepalen waar werkgeluk precies vandaan komt. Flexibiliteit in het kiezen van een werkplek is belangrijk, evenals de kwaliteit van de geboden plek. Een leaseauto is inmiddels bijvoorbeeld zelfs minder aantrekkelijk dan de optie om met regelmaat vanuit huis te werken. Er zijn echter nog enkele andere details die voor ondernemingen interessant zijn om mee te nemen. Al helemaal omdat het automatiseren van bepaalde processen het makkelijker maakt om personeel gelukkig te houden.

Werkgeluk valt te realiseren door te automatiseren

Bij De Telegraaf wordt aan de hand van het rapport namelijk gemeld dat maar liefst 75 procent van de ondervraagden tevreden is met het werk dat ze moeten doen. De inhoud van het werk is hierin leidend. Vinden ondervraagden het werk inhoudelijk leuk dan is dat een van de grootste drijfveren om te blijven. Vertrouwen en flexibiliteit in werktijden spelen ook een rol.

Ict-problemen hinderen medewerkers

Wat het werkgeluk van medewerkers negatief aantast, zijn ict-problemen. Van de ondervraagden geeft slechts 35 procent aan geen ict-problemen te ervaren gedurende een gemiddelde werkweek. Dat betekent dat maar liefst 65 procent op weekbasis wél technische hulp nodig heeft, al kunnen de meeste problemen op afstand verholpen worden.

Een kwart van de medewerkers zegt tien tot dertig minuten per week te verliezen aan computerproblemen. Stel dat je driehonderd medewerkers hebt die dit allemaal op weekbasis ervaren dan kost dat je als organisatie per week 100 uur. Dat zijn dus 2,5 FTE's die in essentie niets voor je organisatie doen.

Twee vliegen in een klap door te automatiseren

Allebei de eerdergenoemde problemen zijn te verhelpen door te automatiseren. Allereerst geven medewerkers aan dat de inhoud van het werk belangrijk is voor werkgeluk - een vrij logische conclusie. Deze inhoud valt te verbeteren door repetitief werk weg te halen bij collega's en ze vooral in te zetten voor het belangrijkere denkwerk waar ze in eerste instantie voor aangenomen zijn.

Daarnaast kan je softwarerobots zo instellen dat ze eenmalig toegang nodig hebben tot al je systemen en logins, waarna ze binnen je processen zelf gestructureerd aan de slag kunnen. Dat bespaart medewerkers dus ook nog eens gezeur met het ophalen van wachtwoorden of zoeken naar waar bestanden opgeslagen zijn.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!