<-- Naar het blog overzicht

AI-chatbot volgende stap in de zorg, tot die tijd RPA als aantrekkelijk hulpmiddel

6/6/2024 15:18

De enorme aandacht voor ChatGPT heeft voor meerdere AI-initiatieven geleid voor bedrijfskundig gebruik. In de gezondheidszorg is men eveneens op zoek naar een manier om van kunstmatige intelligentie gebruik te maken. Google en DeepMind zijn daarom aan een AI-chatbot aan het werken genaamd Med-PaLM.

Nog geen AI-chatbot voor de zorg, maar met RPA kan al veel.

Wetenschappers zien na het succes van ChatGPT toekomst in de technologie, wordt gesteld bij ICT&Health. Daarom is onder meer Google begonnen aan het ontwikkelen van een chatbot voor in de zorg. Voordat deze chatbot ook werkelijk operationeel is, zijn we wel enige tijd verder, maar ChatGPT heeft wel al aangetoond dat er grote stappen gemaakt kunnen worden in het automatisch verschaffen van informatie.

Een probleem waar de gezondheidszorg tegenaan loopt wanneer ChatGPT-achtige software overwogen wordt, is het feit dat het kwalitatief goed moet zijn. ChatGPT is soms feitelijk onjuist, en in de gezondheidszorg mag dat niet voorkomen. De medische chatbot wordt getraind op zeven datasets, waarna het op vragen in kan gaan voor patiënten en medische professionals.

Het duurt nog enige tijd voordat Me-PaLM ook werkelijk in gebruik genomen kan worden, want schijnbaar beantwoordt de chatbot zo'n 17 procent van de vragen niet met de juiste informatie. Onder de artsen lag dat percentage op slechts 4 procent. In bijna 19 procent van de gevallen gaf de bot foutieve informatie, terwijl dat bij de artsen slechts 1,4 procent was. Er valt dus nog flink wat te verbeteren.

RPA in de klantenservice

Wel toont het aan wat er met technologie allemaal mogelijk is, en dat het bijvoorbeeld makkelijker wordt om in de toekomst klanten sneller, beter en efficiënter te helpen. Totdat AI bedrijven en organisatie alles uit handen neemt, kan al gebruik gemaakt worden van RPA, Robotic Process Automation. Dit is een technologie die allerlei taken kan automatiseren, niet alleen reacties op vragen van klanten, maar ook om het verwerken van data te vergemakkelijken voor personeel. Hoewel AI-chatbots nog even op zich laten wachten kan er dus wel al een efficiëntieslag geslagen worden.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!