In de finance-wereld valt nog bijzonder veel te winnen op technologisch gebied. Juist in een industrie met eigenschappen zoals finance is het aantrekkelijk om bepaalde processen automatisch te laten verlopen. Je komt dan al snel uit bij RPA, Robotic Process Automation.
De finance-sector kent bijzonder veel repeterend werk. Denk maar eens aan het verwerken van bankmutaties, het bijwerken van voorraadcijfers of het samenstellen van rapportages en prognoses. In dit soort handelingen gaan vaak veel uren zitten voor een medewerker, maar je moet zeker weten dat ze fatsoenlijk uitgevoerd worden. Er wordt al veelvuldig gebruik gemaakt van software om dit soort activiteiten over te nemen, maar er is niet overal een softwareoplossing voor. Althans, voorheen was dit het geval.
Inmiddels is die oplossing er namelijk wel. RPA werkt aan de hand van grafische input, en overstijgt dus de softwareprogramma's waar accountancykantoren al mee werken. Dat betekent dat wanneer twee programma's niet op elkaar aansluiten het nu nog steeds mogelijk is om data te transporteren van A naar B. Dit kan op termijn bijzonder veel tijd en energie schelen, en personeel is in de finance-sector niet goedkoop. De investering van een automatiseringsslag is dan ook bijzonder snel weer terugverdiend.
Automatiseren brengt daarnaast meerdere voordelen met zich mee. Allereerst werken bedrijven er sneller door. Softwarerobots kunnen werkzaamheden sneller uitvoeren dan mensen. Hierdoor zijn de manuren die een robot nodig heeft niet alleen efficiënter, maar ook nog eens goedkoper. Daarnaast hoeven er minder herstelwerkzaamheden plaats te vinden, want een robot maakt in het verwerken van cijfers geen fouten. Accountants, hoe goed ze ook zijn, doen dit wel.
Daarnaast kan robotisering gebruikt worden om inzicht te krijgen in gegevens, en op deze inzichten te handelen. Softwarerobots kunnen allerlei informatie verwerken, en vervolgens ook meteen een rapport uitdraaien van de gegevens die verwerkt zijn. Denk hierbij aan de hoeveelheid mutaties bij een bepaalde klant, om maar even een voorbeeld te noemen. Daarmee worden bedrijfsanalyses meer waard, en kan de klant bovendien beter geholpen worden. Ook zij hebben namelijk plots veel meer inzicht in wat er gebeurt.