<-- Naar het blog overzicht

Aantal snelgroeiende bedrijven in Nederland daalt vanwege personeelstekort

6/6/2024 15:18

Voor het tweede jaar op rij is het aantal snelgroeiende bedrijven in Nederland gedaald. Kritische investeerders zijn hier een deeloorzaak van, maar ook het gebrek aan personeel speelt hierbij parten. Er is onderzoek gedaan naar de hoeveelheid bedrijven waarbij de omzet of het aantal medewerkers jaarlijks met twintig procent groeit in drie jaar tijd.

Het personeelstekort kan weggewerkt worden door te automatiseren

Uit dit onderzoek, uitgevoerd door de Erasmus Universiteit, is gebleken dat de groep snelgroeiende bedrijven in 2021 met 4,2 procent afnam tot 2.605 bedrijven, zo schrijft De Telegraaf. In 2020 telde Nederland nog 2720 scale-ups. De daling werd in 2019, nog vóór de coronavirus-pandemie, al ingezet, maar houdt dus aan.

Personeelstekort groot probleem voor middelgrote ondernemingen

Nederlandse bedrijven hebben te maken met een geheel nieuwe problematiek, namelijk het chronische gebrek aan personeel en inflatie. Daarnaast schijnt het dat potentiële investeerders kritisch naar mogelijke samenwerkingen kijken. Dat heeft vooral te maken met dat er scherper gekeken wordt naar de levensvatbaarheid van verdienmodellen.

Meer dan 45 procent van het Nederlandse mkb krimpt in 2021, en het lijkt erop dat dit percentage in 2022 zal groeien. Ook hier speelt het personeelstekort een rol, wat betekent dat er eigenlijk maar één oplossing is, en dat is de efficiëntie van de onderneming verhogen. Aan het personeelstekort komt immers binnenkort geen einde.

Efficiëntie verhogen via softwarerobots

De efficiëntie verhogen, hoe doe je dat eigenlijk? De makkelijkste en snelste manier om dit te realiseren is door te kijken naar je processen, en dan met name naar welke handelingen binnen je processen niet per se meer door medewerkers uitgevoerd hoeven te worden. Voor deze processen kan je namelijk een ander type medewerker aannemen: een softwarerobot.

Binnen een week haalt deze robot de angel uit je proces, en kan hij of zij tot wel 80 procent van het proces overnemen. Dat scheelt heel erg veel tijd, en die tijd kunnen je medewerkers dan weer investeren in andere, belangrijkere activiteiten. Zo zorg je dat je bedrijf doorgroeit, zelfs als er niet voldoende personeel beschikbaar is om het werk aan te pakken.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!